Announcements

Lezing Ruben Alexander @ expositie ‘Was getekend: schetsen van Jo Coenen’, Maastricht

  • date
  • 2014/11/17

Sprekers: Jo Coenen, Ruben Alexander, Gianni Cito, Floris Cornelisse (o.v.b.) de moderatie is in handen van Iwert Bernakiewicz (TU Hasselt).
Tijd: 20 – 22 uur
Locatie: Bureau Europa, Timmerfabriek, Boschstraat 9, Maastricht
Entree: gratis

Op 18 november organiseert Bureau Europa een lezing avond ter gelegenheid van de tentoonstelling ‚Was getekend, Jo Coenen’ (nog te zien bij Bureau Europa t/m 23-11). Gedurende deze avond zal de rol van het schetsen binnen de ontwerp praktijk centraal staan. Kunnen we stellen dat na de afgelopen digitale en sterk virtueel georiënteerde decennia er spaken is van een renaissance van de analoge of de persoonlijke signatuur?

In zijn publicatie The Thinking Hand benadrukt Juhani Pallasma het wonderbaarlijke potentieel van de menselijke hand. Hij toont hoe het potlood in de hand van de kunstenaar of architect de brug wordt tussen de verbeeldende geest en het opdoemende beeld.

Hoe is deze herwaardering van de menselijke maat, van lokaliteit en van het ambachtelijke te plaatsen? Betreft het hier een romantische greep terug of juist een strategisch potentieel? De intimiteit van de tekeningen blijft doorklinken, ze spreken aan en geven inzicht in de zoekende, kwetsbare fase waarin de ontwerper binnen een vaak complexe context vol tegenstrijdigheden, tastend naar de optimale ontwerpoplossing zoekt. Niet het weten maar het zoeken staat hier centraal. Past deze ontwikkeling in een grotere maatschappelijk heroriëntering naar wat als een huidige condition humaine en het verbeelden van andere werelden & alternatieven geduid kan worden?